S oznakama na svjetska tržišta

Bez autora
Nov 09 2010

U Sarajevu je jučer održan sastanak i prezentacija o temi „Registracija oznaka geografskog porijekla, originalnosti i tradicionalnog ugleda prehrambenih proizvoda u BiH", na kojem su se okupili veliki proizvođači poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa područja općine Novi Grad. Predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH su istakli da je donošenjem propisa u ovoj oblasti prvi put u BiH stvorena pravna pretpostavka za zaštitu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji imaju posebna svojstva. Radi se o Pravilniku o oznakama originalnosti i geografskog porijekla hrane i Pravilniku o oznakama tradicionalnog ugleda hrane. Na međunarodnom tržištu je velika konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda i u takvoj situaciji sve se više cijene tradicionalni proizvodi. Ti proizvodi će, kada prođu obavezujuću proceduru registracije, imati oznake i tako će biti omogućeno bh. proizvođačima da plasiraju proizvode na evropsko i svjetsko tržište...

S oznakama na svjetska tržištaU Sarajevu je jučer održan sastanak i prezentacija o temi „Registracija oznaka geografskog porijekla, originalnosti i tradicionalnog ugleda prehrambenih proizvoda u BiH", na kojem su se okupili veliki proizvođači poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa područja općine Novi Grad.

Predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH su istakli da je donošenjem propisa u ovoj oblasti prvi put u BiH stvorena pravna pretpostavka za zaštitu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji imaju posebna svojstva. Radi se o Pravilniku o oznakama originalnosti i geografskog porijekla hrane i Pravilniku o oznakama tradicionalnog ugleda hrane.

- Na međunarodnom tržištu je velika konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda i u takvoj situaciji sve se više cijene tradicionalni proizvodi. Ti proizvodi će, kada prođu obavezujuću proceduru registracije, imati oznake i tako će biti omogućeno bh. proizvođačima da plasiraju proizvode na evropsko i svjetsko tržište, izjavio je pomoćnik direktora Agencije Nijaz Bajramović.

Domaći proizvođači nakon zaštite svojih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda oznakom originalnosti, oznakom geografskog porijekla hrane ili oznakom tradicionalnog ugleda hrane imaju veliku mogućnost za plasman svojih proizvoda, kako na domaćem, tako i na tržištu Evropske unije. Posebno je naglašeno da prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registriranih oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik